Akkuyu Ngs Şantiyesinde İşçiler Yüzde 10’luk Ücret Zamını Protesto Eden İşi Bıraktı.
DİSK’e bağlı Devrimci Yapı İnşaat ve Yol İşçileri Sendikası’nın (DEV YAPI-İŞ) taşeron işçi maaşlarına yapılan yüzde 10’luk zam nedeniyle iş bırakma eylemi olduğunu açıkladığı Akkuyu Nükleer Santrali şantiyesinde çalışan bir işçi, şunları söyledi: onun deneyimleri hakkında. Personel, “Çeşitli bahanelerle birçok arkadaşımız işten atılıyor. Neden atıldıklarına dair bir bilgi verilmiyor. Hepimizin ailesi var, üç dört çocuğu olanlar nasıl geçinecek? Biz kolay bir iş yapmıyoruz. “
Devrimci İnşaat, İnşaat ve Yol Personeli Sendikası (DEV YAPI-İŞ) 22 Şubat 2023’te Akkuyu Nükleer Santrali şantiyesinde çalışan taşeronların maaşlarına yapılan yüzde 10’luk zammı kabul etmedikleri için işten ayrıldıklarını, Mersin’de inşaatı devam ediyor. DEV YAPI-İŞ Sendikası, işçilerin işten ayrıldığına dair görüşlerini sosyal medya hesabından paylaşarak şu açıklamayı yaptı:
“DÜŞÜK KİRACI KABUL ETMEYİN, İŞİ BIRAKIN”
“Akkuyu NGS Şantiyesinde SİNTEK firmasında çalışan inşaat personeli, aralarında ortadaki üyelerimizin de bulunduğu, maaşlarına yapılan düşük artışı kabul etmeyerek işten ayrıldı. Firmanın yüzde 10’luk oranının artırılması için görüşmeler sürüyor. İnşaat işverenleri Ocak ayı maaşlarını fırsatçı bir şekilde geç ödeyerek zam oranlarını düşürdüler. İşçiler bu fırsatçılığı kabullenmedi ve harekete geçti.
İNTES’teki düşük oranlı artışa karşı üyelerimiz de dahil olmak üzere çalışanlar geçtiğimiz hafta harekete geçti ve eylem sonrası artış oranı yüzde 40 olarak belirlendi. Eylemden sonra bir küme çalışanının kartları iptal edildi. Görüşmelerde bazı arkadaşların kartları açıldı.”
“ÇOK ÇOK ARKADAŞIMIZ ÇEŞİTLİ MAZERETLERLE kovuldu”
Akkuyu NGS şantiyesinde çalışan bir inşaat işçisi, 21 Şubat’ta iş bırakmanın başladığını söyleyerek, işveren işçilerden maaş zammı için 10 gün istedi. Bazı işçilerin işe döndüğünü, 50 işçinin de istifa ettiğini öne süren inşaat işçisi, şantiyede yaşananları ANKA Haber Ajansı’na anlattı. İsminin yazılmasını istemeyen inşaat işçisi, şunları söyledi:
“Sabah 08:00’den akşam 16:00’a kadar çalışıyoruz, sonrasında uzun saatler çalışıyoruz. Firmadan beklediğimiz artış oranı %30-35 civarındaydı. Gece gündüz çalışıyoruz. Öte yandan , taşeron maaşlara yüzde 10 zam yaptı.Bu oran Emeğimizin karşılığı değil.Burada yaşadığımız diğer zulümler de maaşların geç ödenmesi veya eksik ödenmesi.Direnilince ‘bunlar’ deniliyor. koşullar.’ Bilgi verilmiyor, hepimizin ailesi var, üç dört çocuğu olanlar nasıl geçinecek, kolay bir iş yapmıyoruz.
Şantiyenin belirli alanlarına girmek, şantiye içerisinde fotoğraf ve görüntü çekmek yasaktır. Güvenlik çok sıkı. Yemeklerimiz de iyi değil; Kaldığımız kamp alanlarında yemek yemezsek şantiyede aç kalırız. Buradaki arkadaşlarımıza dışarıdan yemek siparişi vermek zorundayız. Bu işyerinde çalışanlar da ‘kırmızı pul’ ile tehdit ediliyor. Bu nedenle işçiler sendikalar halinde örgütlenemezler. Biz bireysel olarak bu yaşadıklarımızı medyaya anlatırsak ya da sendikalarla temasa geçersek kırmızı pulla işten atılıyorlar.”
ANKA Haber Ajansı’na söz konusu tezlerle ilgili olarak İNTES’ten yanıt geleceği bildirildi. Ancak haberin yayınlandığı saate kadar rastgele bir dönüş ya da açıklama yapılmadı.
haberkarapinar.com.tr