Deprem Bölgesi Yeniden İnşa Maliyeti Açıklandı
Türkiye, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen sarsıntıların açtığı yaraları sarmaya çalışıyor. Bu içerikte; bölgenin yeniden inşası ve yakında düzeltilmesi gerekiyor. Şube kaynakları ise bunun nasıl mümkün olacağı konusunda değerlendirmeler yapıyor. Son çalışma Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği) tarafından yapılmıştır. ÜZGÜNÜM) ile geldi.
İMSAD’ın Şubat 2023 Sektör Raporu’nda Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler sonrasında yıkılan veya ağır hasar gören binaların yeniden yapıldığı belirtiliyor. ne kadar paraya ihtiyaç var ilan edildi. Açıklamaya göre, bölgenin yeniden inşası için 46 milyar dolar muhtaç durumdayız Bu paranın 28,9 milyar doları tamamen yıkılan yaklaşık 550 bin konut için, 5,6 milyar doları altyapı çalışmalarına, 2,6 milyar doları ise hafif ve orta hasarlı binaların güçlendirilmesi için harcanacak.
İMSAD’dan yapılan açıklama şöyle:
6 Şubat 2023’te merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 11 ilde büyük yıkıma neden olan depremlerin etkilerinin de yer aldığı raporda, bölgede gerçekleştirilecek yeniden yapılanma faaliyetlerinin 46 milyar dolara mal olduğu belirtildi. dolar ve bu rakam hasarın netleştirilmesi ile netlik kazandı. artırabilir vurgulanmıştır. Buna göre, ilk etapta yıkılan ve ağır hasar nedeniyle kullanılamaz hale gelen 550 bin dairenin yeniden inşası için 28,9 milyar dolar, bu binaların altyapısı için 5,6 milyar dolar harcanması öngörülmüştü. Orta ve hafif hasarlı konutların tamir ve tadilatı için 2,6 milyar dolar, ticari binaların imalat ve tamiri için 3,4 milyar dolar, kamu binalarının imalat ve tamiri için 2,5 milyar dolar harcanması bekleniyor. Altyapı onarımı ve yenilenmesi için 3,0 milyar dolar harcama gerekirken, 11 ilde yeni hasara göre hesaplanan yeniden yapılanma harcamalarının toplamı 46 milyar dolara ulaşması bekleniyor“
*İMSAD’ın ilgili raporuna buradanerişilebilir.
Birleşmiş Milletler’e göre durum çok daha kötü.
Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Programı (UNDP) yetkilisi Louisa Vinton, geçtiğimiz gün depremin maliyeti hakkında konuştu. Vinton şu ifadeleri kullandı: Bugüne kadar yapılan hesaplamalarda, hükümet tarafından yansıtılan ve uluslararası ortaklar tarafından onaylanan hasar tespitinin geçerli olmadığı görülmektedir. 100 milyar doları aşacak“
Bu ortada; Birleşmiş Milletler 16 Mart 2018 yılında Türkiye için toplanacağını hatırlatalım. Brüksel’de bir bağış kampanyası düzenlenecek ve bu kampanyadan elde edilecek gelir bölgenin yeniden kalkınması için kullanılacak. Birleşmiş Milletler Bağış100 milyar dolar üzerinden yapılacak.
reyhanli-haber.xyz