Erken Teşhis Meme Kanseri Tedavisinde Başarıyı Arttırıyor
Batıgöz Sağlık Kümesi Balçova Cerrahi Tıp Merkezi Tanısal Radyoloji Uzmanı
Dr. Aresh Soudmand meme kanseri hakkında bilgi verdi. Meme kanserinin erken teşhisinde en değerli faktörün kişinin farkındalığı olduğunun altını çizen Uzm. Aresh Soudmand, “Meme kanserini erken dönemde tespit etmek, tedavi başarısını ve hayatta kalma şansını artırıyor” dedi.
“50 YAŞINDA DAHA ORTAK”
Kanser, vücudumuzda rastgele bir organ veya dokudaki hücrelerin kontrolsüz çoğalması ve büyümesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Meme kanseri, meme dokusundaki hücrelerden gelişen kanserdir. Sıklıkla 50 yaşından sonra ortaya çıkan meme kanseri, kadınlarda görülen kanser türleri arasında ilk sırada yer alıyor. Her sekiz kadından biri yaşamı boyunca kansere yakalanma riskiyle karşı karşıya. Meme kanseri insidansı yaşla birlikte artmaktadır. Meme kanseri risk faktörleri,
• Aşırı kilolu olmak
• Alkol ve sigara kullanmak,
• Fiziksel aktivite eksikliği,
• Uzun süreli hormon tedavisi almak,
• Aile öyküsü ve genetik faktörler (Anne veya kardeşte meme kanseri görüldüğünde hastalık riski 3 kat artar),
• 30 yaşından sonra doğum yapmak veya hiç doğum yapmamak,
• Erken yaşta adet görme (yaşamları boyunca daha fazla östrojen hormonuna maruz kalacakları için risk artar),
• Menopoza geç girmek (faktör ayrıca östrojen hormonuna uzun süre maruz kalmaktır).
“MAMOGRAFİ YILDA BİR KEZ YAPILMALI”
En sık görülen semptom, göğüste ve koltuk altında ağrısız, yavaş büyüyen bir kitle hissidir. Çok nadiren de olsa ağrı eşlik edebilir. Memede şişlik, derinin kalınlaşması, meme başının içe dönmesi, ciltte kızarıklık ve tahriş nadir de olsa meme kanserinin diğer belirtileridir. Erken tanı için en temel sistem evde kişinin kendi kendine göğüs muayenesi yapmasıdır. Meme dokusunda herhangi bir şüpheli kitle ile karşılaşıldığında gecikmeden doktora başvurulmalıdır. Normalde 20 yaşından sonra ayda bir kendi kendine meme muayenesi ve yılda bir kez de uzman bir doktor tarafından göğüs muayenesi yapılması önerilir. 40 yaşından sonra ayda bir kendi kendine meme muayenesi ve yılda bir mamografi çektirmeleri gerekir. Mamografi, meme kanseri taraması için en temel sistem olarak kabul edilmektedir. 40 yaşından önce özel bir sebep olmadıkça mamografi önerilmemektedir. Bunun nedeni genç kadınlarda meme dokusunun yoğunluğunun yüksek olması nedeniyle yeterli bilgi vermemesidir.
Her hastanın tedavisi farklıdır ve tedavi kararı, hastalığın seyri, kanserin evresi, hastanın yaşı ve diğer sağlık sorunları gibi birçok faktörden etkilenir.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı