Karnının ağrıdığını ve karnından 2 kilo kıl çıktığını söyleyerek doktora gitti!
Osmaniye’de uzun süredir devam eden karın ağrısı ve mide bulantısı şikayetiyle defalarca çeşitli sağlık merkezlerine başvuran ve şikayetleri devam eden kadın, son çare olarak özel sağlık kuruluşuna başvurdu. Dahiliye Uzmanı Dr. Turgay Güler Yapılan tetkikler sonucunda hastanın midesinde yabancı cisim olduğu belirlendi. Ameliyat olmasına karar verilen hastaya cerrahi müdahale Genel Cerrahi Uzmanı Yrd.Doç. Dr. Seçkin AkkucukTarafından gerçekleştirildi.
40 yaşındaki hastanın ameliyat sırasında midesinden çıkan şey ağızları açık bıraktı. midesinden İnce bağırsaktan 2 adet 12-13 santimetre ve 3 adet 10 santimetre uzunluğunda saç olmak üzere toplam 2 kilogram saç kütlesiHastanın durumunun stabil olduğu belirtildi.
“BÜYÜK TAÇ YUMUŞAKLARI TESPİT ETTİK”
Yardımcı Doçent, nadir görülen bir vakanın ameliyatını gerçekleştirdiğini söyledi. Dr. Seçkin Ak Küçük müdahalenin ardından şu ifadeleri kullandı:
“40 yaşında kadın hastamız, yaklaşık bir buçuk aydır sık sık kusma şikayeti ile daha önce başka merkezlere başvurmuştu. Daha sonra hastanemizin dahiliye polikliniğine başvurdu. Uzun süredir genel durum bozukluğu ve kusması nedeniyle vücudun yeterli besin, mineral ve vitamin alamadığı aşikar.” Veya aldıklarını kaybetmesi nedeniyle genel durum bozukluğu ortaya çıkar. Dahiliye hocamız Turgay Güler bey genel durum bozukluğu olan hastamızı kabul ederek muayenelerine başladı. Bu arada bizim de dahil olduğumuz incelemelerde midede tıkanmaya neden olan kalın bağırsağın olduğu ve midenin neredeyse tamamını dolduran ince bağırsakların ince bağırsakta tıkanmaya neden olduğu görüldü. Kıl yumaklarının Trikobezoar dediğimiz sindirilmemiş besinlerden veya kıl yumaklarından ya da bazı ilaçlardan oluşan bezoarlar olduğunu belirledik. Hastamızın genel durumunun düzelmesini biraz daha bekledik ve gerekli destek ve tedaviyle hastamızın genel durumu ameliyata uygun hale geldikten sonra dün ameliyatımızı gerçekleştirdik. Midesinden yaklaşık 12-13 santimetrelik 2 adet bezoar ve ince bağırsağını tamamen tıkayan yaklaşık 10-11 santimetrelik 2 adet bezoar çıkardık. Hastamızın genel durumu şu an çok iyi ve tabi ki kusmaları da ortadan kalktı. Şu andan itibaren iyileşme aşamasındayız. Hastamızı birkaç gün içinde sağlıklı bir şekilde taburcu etmeyi umuyoruz.”
“ÇOK NADİR BİR DURUM”
Yardımcı Doçent, hastada nadir görülen rapunzel sendromu tespit ettiklerini belirtti. Dr. Seçkin Ak Küçük şunları söyledi:
“Bezoarlar çok nadir görülür, çok sık görülmezler, midede sindirilmemiş bazı bitkisel besin artıkları birikebilir, buna Fitobezoar diyoruz. Saç yeme alışkanlıkları olabilir, bazı ruhsal bozukluklardan dolayı Trikobezoar diyoruz. Literatürde, hatta Rapunzel sendromu olarak da anılır.Rapunzel’in özel bir hikayesi vardır,saçlarını uzatarak kuleden kaçmaya çalışmıştır.Çalışan bir prensesin hikayesinden esinlenerek Rapunzel Sendromu adını almıştır.Çoğunlukla midede görülür, Nadiren ince bağırsaklarda.Bu hastayı farklı kılan özelliklerden biri de hem midede hem de ince bağırsakta farklı izole bezoarların olmasıydı.Bazen çok daha nadir olarak verilen ilaçlar erimedikten sonra da ortaya çıkabilir ve hatta yeni doğan veya daha sonraki bebeklik dönemindeki çocuklarda sütü sindirememekten bile kaynaklanıyor olabilir ama çok nadir görüyoruz.En sık gördüğümüz Phytobezoar, sonra Trichobezoar yani yemek yeme alışkanlığıyla ortaya çıkan hastamız. saçında da Trichobezoar vardı. Bundan sonra bu alışkanlıktan kurtulmak için gerekli desteği alacağını umuyoruz. Bezoarlar belli bir büyüklüğe ulaşana kadar klinik hale gelmedikleri için sıklıkla geç fark edilirler. Eğer hasta yakınları bu alışkanlıktan dolayı hiçbir şeyden şüphelenmezler ve doktora gitmezlerse artık bu hastada olduğu gibi ileri derecede tıkanıklıklara neden olacaklardır. Bazen kanamaya neden olabilirler. Hastamızda kanama yoktu ancak midesi kanayacak kadar iltihaplanmıştı. Maalesef ilaçla tedavi etmek mümkün değildir. Çocuklarda görülen fitobezoar bitkisel kalıntıları veya laktobezoarlar muhtemelen eritici enzimler veya asitli yiyecek ve içeceklerle eritilmeye çalışılır ancak sıklıkla ameliyat gerekir. Trikobezoarın aslında ilaç tedavisinde yeri yoktur. Bu nedenle ameliyat gerekliydi ve ameliyatımızı başarıyla gerçekleştirdik.”
habernizip.com.tr