Haber

Recai Kutan’a veda: Cumhurbaşkanı Erdoğan da katıldı

SON DAKİKA HABERİ: Saadet Partisi Kurucu Genel Başkanı Recai Kutan, dün 94 yaşında hayatını kaybetmişti. 

SP’den yapılan açıklamada “Saadet Partisi Kurucu Genel Başkanımız, Yüksek İstişare Kurulu Üyemiz, ESAM Genel Başkanı Muhterem Büyüğümüz Recai Kutan hakkın rahmetine kavuşmuştur. Milletimizin ve camiamızın başı sağ olsun” denilmişti.

Ankara’da bir süredir tedavi gören ve 94 yaşında hayatını kaybeden Kutan için Karşıyaka Ahmet Efendi Camisi’nde öğle namazının ardından cenaze töreni düzenlendi.

ERDOĞAN CENAZE TÖRENİNDE

Törene katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kutan’ın ailesine ve yakınlarına taziyelerini iletti.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın kıldırdığı cenaze namazının ardından Uluslararası İslam Düşünce Vakfı Başkanı Mehmet Görmez de dua ederek, katılanlardan helallik istedi.

Kutan’ın cenazesi, namaz sonrası aile kabristanında toprağa verildi.

Cenazeye; Kanal7 Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman, Kanal7 Yönetim Kurulu Başkanvekili Mustafa Çelik, Kanal7 Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Karahan, Yönetim Kurulu Üyesi ve Kanal7 Genel Yayın Yönetmeni Dr. Zahid Akman da katıldı. 

Törene, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, MİT Başkanı İbrahim Kalın, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan ve Ankara Valisi Vasip Şahin de katıldı.

RECAİ KUTAN KİMDİR?

5 Nisan 1930 yılında doğan Recai Kutan; ilk, orta ve lise tahsilini Malatya’da tamamladı. İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi’nden 1952 yılında mezun olan Kutan, 1952-1969 yılları arasında Devlet Su İşleri’nde çalıştı. Kutan, 1977 seçimlerinde, Milli Selamet Partisi’nden (MSP) Malatya milletvekili, 1977 koalisyon hükümetinde İmar ve İskan Bakanı olarak görev aldı, 12 Eylül Darbesi’nden sonra diğer MSP yöneticileriyle beraber 9,5 ay hapis yattı.

Recai Kutan 1983’ten sonra kurulan Refah Partisi’nin genel başkan yardımcısı oldu ve Refah Partisi’nin Malatya milletvekili olarak Meclis’e girdi. Kutan, 1996-1997 yılları arasında 54. Hükümet’te Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak görev yaptı.

Recai Kutan, Refah Partisi’nin kapatılmasının ardından yeni kurulan Fazilet Partisi’nin genel başkanlığına seçildi. Kutan 1999 genel seçimleri sonucu Meclis’e girdi. Rahşan Affı’na destek veren Kutan, 21 Aralık 2000’de yapılan oylamada kabul oyu verdi.

Recai Kutan, Fazilet Partisi’nin de kapatılmasıyla, 2001 yılında Saadet Partisi’nin kurucuları arasında bulundu ve kurucu genel başkanlık görevini üstlendi.

Kutan, sürdürdüğü genel başkanlık görevini, 11 Mayıs 2003 tarihinde yapılan 1. Olağan Kongre’de Necmettin Erbakan’a devretti ancak, 29 Aralık 2003’te Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Necmettin Erbakan’ın kesinleşmiş hapis cezası nedeniyle görevlerinden ayrılmasını istedi.

Bunun üzerine Erbakan, 30 Ocak 2004’te parti üyeliğinden ve genel başkanlıktan istifa etti. Bu tarihten itibaren Recai Kutan, genel başkanlık görevini vekaleten yürütmeye başladı.

Kutan, 8 Nisan 2006’da yapılan 2. Olağan Kongre’de, genel başkanlık görevini bu sefer seçimle üstlendi. Kutan, 2007 genel seçimlerinden sonra genel başkanlık görevini, 26 Ekim 2008 tarihinde yapılan 3. Olağan Kongre’de Numan Kurtulmuş’a devretti.

Recai Kutan, Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu’nda üyeliğinin yanı sıra, yine kurucuları arasında yer aldığı Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi’nin (ESAM) genel başkanlığını da yürütmekteydi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu