İş

Çin’de iPhone yasağı, Çin ticaret verileri, Borsa İstanbul’da tedbir kararı: Piyasalarda neler oluyor?

Investing.com – Yatırımcıların son hizmet sektörü verilerinin ve yakından izlenen Fed anketinin merkez bankasının para politikasını nasıl etkileyebileceğini anlamaya çalışmasıyla ABD hisse senedi vadeli işlemleri Wall Street’te karışık bir açılışa işaret ediyor. Öte yandan Çin’in ihracatının ağustos ayında daralması imalat sanayi üzerindeki baskının arttığına işaret ederken, hükümet yetkililerinin işyerinde iPhone kullanımının yasaklanmasına ilişkin raporu da Apple’ınkine benzer nitelikteydi ( AAPL ) hisseleri üzerinde baskı oluşturuyor. Güne yükselişle başlayan Borsa İstanbul’da üç halka arz için önlem alındı.

1. Vadeli işlemler dünkü düşüşün ardından karıştı

ABD hisse senedi vadeli işlemleri, önceki seansta beklenenden güçlü gelen ABD hizmet verilerinin Hazine getirilerini artırması ve hisse senetlerini zayıflatmasının ardından karışık bir seyir izledi.

Dow%0,1 arttı, S&P 500%0,2 kaybetti ve Nasdaq 100yüzde 0,6 düştü.

Tedarik Yönetimi Enstitüsü’nün (ISM) dünkü aylık verileri, Amerikan ekonomisinin üçte ikisinden fazlasının servis departmanındaki faaliyetler Ağustos ayında beklenmedik bir şekilde hızlanarak altı ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Şubedeki işletmeler tarafından girdi maliyetleriÖdenen fiyatlar da arttı.

Rakamlar, tüketici talebinin son dönemde faiz oranlarındaki yükselişi görmezden geldiğini gösterdi. ING analistleri ise bu direnişin popüler konserler ve sinemalarla dolu bir yaz dönemiyle ilgili olabileceğini öne sürdü. Rakamların ardından, hem iki hem de on yıllık ABD devlet tahvillerinin getirileri yükselirken, üç büyük Wall Street endeksi düştü.

2. Fed anketi ekonomik büyümenin ılımlı olduğuna işaret ediyor

Hizmet sektörü verileri, Fed’in geçen yılki fiyat artışlarını frenlemek için bu yılın sonlarında faiz oranlarını artırmayı seçebileceği yönündeki bazı beklentileri destekledi.

Investing.com’un Fed Oranı İzleme AracıRapora göre Fed’in Kasım toplantısında faiz artırımı ihtimali önceki günkü %39,3’ten %43,6’ya yükseldi.

Ancak yatırımcılar hala büyük ölçüde Fed’in 2023 yılının geri kalanı için borçlanma maliyetlerini %5,25 ila %5,50 aralığında sabit tutacağı ihtimalini fiyatlıyor. Dün açıklanan bu iddialar, dünya genelinde ölçülü bir büyümeye ve yavaşlayan enflasyona işaret ediyor. Temmuz ve Ağustos aylarında en büyük ekonomi. Fed anketibüyük ölçüde desteklendi.

“Bej Kitap” olarak adlandırılan özet, genişleyen hizmet şubesini hesaba katsa bile Fed’in uzun süredir devam eden sıkılaştırma kampanyasını tamamladığı veya tamamlayacağı yönündeki beklentileri güçlendirdi.

Faiz oranlarının gidişatına ilişkin yeni ipuçları, bazı Fed yetkililerinin konuşacağı bir fintech konferansından gelebilir.

3. Ham petrol Çin’den gelen zayıf ticaret verileriyle düştü

Petrol fiyatları, Çin’de büyümenin yavaşladığı yönündeki yeni göstergelerin, ABD hisse senetlerinde arzın sıkılaştığına işaret eden diğer verileri gölgede bırakmasıyla 10 ayın en yüksek seviyesinden düştü.

Çin’den gelen zayıf ticaret rakamları, dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısının Pekin’in yaklaşık %5’lik yıllık büyüme hedefini kaçırma riskiyle karşı karşıya olduğunun bir işareti olarak görüldü.

Bu arada sanayi kuruluşu Amerikan Petrol Enstitüsü’nün (API) yayınladığı veriler, ham petrol Stoklarının 1 Eylül haftasında üst üste dördüncü hafta da 5,5 milyon varil azaldığını gösterdi. Genel olarak bu veri, Güç Bilgi Yönetimi’nin günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak stok verilerinin habercisi niteliğinde.

ABD ham petrolü yüzde 0,8 düşüşle 86,83 dolardan işlem gördü brent%0,8 düşüşle 89,92 dolara geriledi.

4. Çin ihracatında düşüş

Çin’de ihracatAğustos ayında yıllık %8,8 düşüş yaşadı ithalat%7,3 oranında daralma, ülkenin önemli imalat sektörü üzerindeki ciddi baskının yeni bir göstergesi oldu.

Dün açıklanan ticaret rakamları beklentileri aşsa da, hükümetin Çin’in salgın sonrası toparlanmasını desteklemek için daha fazla adım atması gerekebileceğini gösteriyor.

Çin ekonomisi ihracattaki düşüşün yanı sıra gayrimenkul sektöründeki likidite krizinden de etkilendi. Pekin’deki yetkililer, büyümeyi artırmayı amaçlayan bir dizi küçük önlem almalarına rağmen henüz büyük ölçekli bir teşvik programı başlatmadı.

Ancak sorunlar Asya ile sınırlı değildi. Almanya’da sanayi üretimi Temmuz ayında beklenenden fazla düştü; bu durum, Avro Bölgesi’nin en büyük ekonomisinin yeniden resesyona girebileceği endişelerini artırdı.

5. Çin, hükümet yetkililerinin işyerinde iPhone kullanmasını yasakladı

Wall Street Journal, Çin’in hükümet yetkilileri için iPhone ve diğer yabancı markalı cihazlara işyeri yasağı getirdiğini bildirdi. Bu haberin ardından Apple hisseleri dünkü seansta %3,6’nın biraz altına düştü.

Konuyla ilgili bilgisi olan isimsiz kişilere dayandırılan gazete, hükümet çalışanlarının da bu akıllı telefonları ofise getirmesini yasaklayan talimatın geçtiğimiz haftalarda verildiğini bildirdi.

Yatırımcılar bu raporu, Çin’in yerli oyuncuları desteklemek için Amerikan şirketlerine olan bağımlılığını azaltmaya istekli olabileceğinin potansiyel bir göstergesi olarak değerlendirdi. Bu, Apple’ın toplam gelirinin neredeyse beşte birini oluşturan Çin’deki işini etkileyebilir.

6. güne yükselişle başlayan Borsa İstanbul’da üç halka arz için önlem alındı.

Talebin her geçen gün arttığı halka arz cephesinde SPK, halka arz edilen üç hisse için ihtiyati tedbir aldı.

Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında 3 yeni halka arzda brüt takas tedbiri uygulandı.

Tedbire konu paylar İzdemir Enerji Elektrik Üretim A.Ş. ( IZENR), Ofis Yemi Gıda Sanayi Ticaret A.Ş. ( OFSYM) ve Tatlıpınar Elektrik Üretim A.Ş. ( TATEN) olmuş.

Güne 8218,47 puandan 36,80 puanlık artışla başladık BİST 100%1,49 artışla 8.303,64 puandan işlem görüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu