Yaşam

İstanbul Aile Vakfı’ndan depremzedelere psikososyal destek

6 Şubat 2023’te art arda meydana gelen ve 10 ili ağır etkileyen depremlerin üzerinden 10 gün geçti. Bu dönemde birçok STK arama kurtarma faaliyetlerini yoğun bir şekilde güçlendirdi. İnsani yardım faaliyetleri hız kesmeden devam ediyor. Ayrıca depremzedeler için değerli olan sosyal ve manevi güçlendirme çalışmalarına da hız verildi. STK’lar da bu konuda devletle işbirliği içinde özverili çalışmalar yürütüyor. Psikososyal destek faaliyetleri yürüten STK’lar arasında yer alan İstanbul Aile Vakfı, Psikososyal Destek Faaliyetlerini 5 başlık altında topladı.

AFET SONRASI MANEVİ İLK YARDIM

İstanbul Aile Vakfı, depremden etkilenen 10 ilde “Psikolojik İlk Yardım” çalışmaları planladı. İlk aşamada Hatay’daki ilk grubunu saha araştırması ve saha taraması için görevlendirdi.

İstanbul Aile Vakfı’nın sorumluluğunda ruhani danışmanlar ve sosyal hizmet uzmanları, Psikoloji, Aile Danışmanlığı, SİH, PDR, MDR, Sosyoloji gibi branşlardan uzmanlar afet bölgelerindeki çadır veya konteynırlara giderek gerilimi azaltacak etkinlikler düzenliyor. Çocuklar için deprem ve tartım kuralları var.

ÇOCUKLAR İÇİN OYUN VE ÖĞRENME MERKEZLERİ KURULDU

Afetten etkilenen şehirlerde belirlenen alanlarda kurulacak merkezlerde, alanında uzman kişiler, oyun ve öğrenme odaklı etkinliklerle çocukların depremin olumsuz etkilerinin üstesinden gelmelerine yardımcı olacak.

PSİKOSOSYAL TABANLAR YARDIM ÇALIŞANLARINI DA KAPSAYACAK

İstanbul Aile Vakfı Psikososyal Destek Uzmanları, etkilenen bireylerin en temel, fiziksel veya ruhsal ihtiyaçlarını belirleyerek sorunlarını çözmelerine, mağdurları günlük yaşamlarına döndürmelerine ve yaşamlarında karşılaşabilecekleri yeni olumsuz durumlarla başa çıkma stratejileri geliştirmelerine yardımcı olacak. gelecekteki yaşamları. Sadece afet veya olumsuz durumlardan etkilenen bireylere değil, yardım çalışanlarına da uygulanacaktır.

ÖNCELİK YETİM VE KORUYUCU AİLELERE VERİLECEK

Tüm yaş dönemlerinin kendine has özelliklerini ve ihtiyaçlarını dikkate alan çok boyutlu Bütünsel Gelişim Modeli ile yetim ve yetimlerin yanı sıra Hami (kan bağı) ailelerinin de dahil olduğu psikososyal bir zemin sağlanması ve farkındalık yaratılması amaçlanmaktadır. ve hatta içinde yaşadıkları toplum.

AFET MAĞDURLARINA UZUN SÜRELİ MANEVİ DESTEK

İstanbul Aile Vakfı’nın temelleri sadece deprem bölgesi ile sınırlı değil. Vakfın İstanbul’daki Aile Danışmanlık Merkezleri, afetzedelere ücretsiz psikoterapi desteği sağlayacak. Bu kapsamda, TSSB (Travma Sonrası Stres Bozukluğu) geliştiren afetzedelere psikolojik ilk yardımın ötesinde bir psikoterapi temeli sağlanması da planlanmaktadır. CBT (Bilişsel Davranışçı Terapi), ACT (Kabullenme Kararlılığı Terapisi) gibi bilimsel temelli yaklaşımlarla psikoterapi, psikolog veya psikiyatristler tarafından yüz yüze ve online olarak verilecektir.

GÖNÜLLÜ HAREKETİ BAŞLADI

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Aile Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Sami YILMAZ;

“Yıkılan binaları hızla yeniden inşa edebilir, şehirleri yeniden inşa edebiliriz. Devletimizin gücü, milletimizin azim ve gayreti bunların üstesinden gelecektir. İhmal edilmemesi gereken manevi gelişim ve inşa faaliyetlerinde bizler gibi STK’lara büyük sorumluluk düşmektedir. Sorumluluğumuzun bilinciyle çalışmak için sahadayız.

Depremin ilk gününden itibaren ruhsal sorunlar ve deprem sonrası neler yapabileceğimiz ile ilgili içerikler ürettik ve sosyal medyada paylaştık. Ayrıca ilgili alanlardaki uzmanlar için “Gönüllü Seferberliği” başlattık. İstanbul Aile Vakfı olarak bu seferberlikte bize destek olacak gönüllülerimize de eğitimler vereceğiz.

Destek almak isteyen afetzedeler ve takviye vermek isteyen gönüllüler www.istanbulailevakfi.org adresinden veya 0 532 453 2453 (AİLE) numaralı telefondan bize ulaşabilirler. 85 milyon kişilik büyük bir aileyiz. Bu sıkıntılı günleri hep birlikte atlatacağız.” söz konusu.

İstanbul Aile Vakfı Aile Danışma Merkezi olarak “Deprem Sonrası Oluşabilecek Psikolojik Sorunlar ve Yapabileceklerimizi” sizlerle paylaşıyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu